Г-н Райчев,  феновете на Ботев отново настояват за среща с

...
Г-н Райчев,  феновете на Ботев отново настояват за среща с
Коментари Харесай

Пламен Райчев: Колежът ще бъде завършен. Важно е как ще се с...

Г-н Райчев,  феновете на Ботев още веднъж упорстват за среща с администрацията и строителя на Колежа и готвят  протести поради забавянето на обекта. Какво действително се случва със стадион " Христо Ботев "? 

- Знаете, че когато обявихме публичната поръчка за строителството на стадиона, бяха подсигурени единствено 25 милиона с Данък добавена стойност от страната. Пазарното изследване обаче сподели, че за завършването на обекта ще са нужни доста повече средства. Така ние като администрация изпаднахме в много комплициран проблем. Трябваше да изберем по какъв начин да действаме. С диалозите, които провеждахме с сътрудниците от Общината и с кмета, взехме решение да обявим поръчката в целокупност и да търсим разновидности по какъв начин да се извърши целият план. Поръчката след остойностяване и извършаване на пазарно изследване излез с приблизителна стойност 54 милиона лв.. И ние я обявихме по този начин. Участваха няколко компании, спечелилата даде оферта за довършването на стойност близо 53 милиона лв.. В поръчката за наша застраховка казахме, че с тези пари бъдещият строител би трябвало да построи стадиона в такова степен на комплектност, че да могат да се играят мачове в Първа лига. Строителят трябваше за 2-3 месеца да изготви финансовия проект за това какво ще направи с тези налични средства. Това всички го знаят.

И въпреки всичко битува мнение, че нещата се бавят.

- Няма по какъв начин да е иначе. Не забравяйте, че преживяхме коронавирус рецесия, по-късно стартира инфлацията и спорът в Украйна. Има непредвидени неща, които трябваше да се вземат решение на момента. Не приказвам за спомагателните финансирания, които след това Общинският съвет обезпечи. Когато разясняваме един план в целокупност, а имаме отчасти финансиране, е доста мъчно да създадем по този начин, че планът да бъде изпълнен. Трудността при строително-монтажните действия (СМР) е, че даже и да остане нещо за дотъкмяване, общите елементи, ВиК, отопление, вентилация и електроинсталации би трябвало да се изградят в целокупност. Остана да се довършват единствено пространствата за магазини и заведения за хранене. 

Вие не виждате ли проблем за закъснение на строителството от компанията реализатор?

- Много комплицирана беше активността и на строителя, и на проектанта, който непрестанно трябваше да доработва плана, с цел да може да се включим в тези 25 милиона.   

Всички сме наясно, че едно нещо, което коства 50 милиона, няма по какъв начин да се направи за 25.

Трябва да се означи един факт, който в последно време много се изпуска. Когато ние започнахме плана, той беше спрян на Акт 10. Ние започнахме да го достояваме действително. Проектът, който е входиран и на който е издадено строително позволение от Общината, бе на идейна фаза.

Поставени бяха май условия за покриване на стандарт за осъществяване на мачове от нашата Първа лига.

- В рамките на тези 25 милиона изпълнителят даде един строителен  план, в който разгласи, че ще приключи бранш А и бранш В с козирка, с цел да може да се играят мачовете. Така се покриват условията за мачове от вътрешното състезание на игрища с козирка за най-малко 1600 места. Както и да може да се инсталира осветлението. Феновете обаче реагираха остро желаеха и металната структура, и покритие, и козирка, само че за това средства нямаше. Преценихме, че можем да дадем предложение към Общински съвет за гласоподаване на двата клуба по 12 милиона лв..

Как стои въпросът с тези пари към днешна дата?

- В момента има процедура за избор на банка. Всички би трябвало да знаят, че към сегашния миг нямаме обезпечени въпросните 12 милиона лв., с цел да се разпореждаме с тях. Поне до момента в който не мине процедурата, макар че е гласувано от Общинския съвет, и бъде определена финансираща банка.

А тези пари ще бъдат ли задоволителни за покриването на трибуните?

- Няма по какъв начин в сегашния миг да го кажем. До седмица-две можем да сме наясно. Едва завчера (вторник) беше входирано в Общината цялото изменение на плана с всичките му елементи. Дали сме време на строителя - към две седмица, с цел да остойности този план и да вкара при нас анализни цени. Очакваме той да разгласи тъкмо какво може да приключи с обезпечените пари и това да бъде закрепено. През това време и ние като администрация си имаме процедури по Закона за устройство на територията. Изменението ще е по 154 от Закон за устройство на територията, то става със заповед на основния проектант на Общината. Тази заповед има период за влизане в действие - 14-дневен. Това са административни неща, които лишават време. Добрата вест е, че монтирането на металната структура ще стартира през ноември. 

Знае се, че има много промени от първичния план. Това ще промени ли възможностите да се получи коефициент 4 за мачове от УЕФА?

- Да, настъпиха промени, защото някои правила за планиране са се трансформирали от 2014 година насам. Освен това тогава е издадено разрешението за градеж на идейна фаза. Ние приспособяваме с промените всичките належащи неща, с цел да може стадионът да е в правила сега на стартирането му и съгласно настоящото законодателство. Още при започване на другата седмица тези планове, които имаме, ще бъдат съгласувани с БФС, с цел да разберем дали не пречат за приемане на коефициент 4 от УЕФА. 

В последна сметка, по кое време действително може да се чакат мачове на Колежа?

- Нашето предпочитание, както и на почитателите - да имаме стадион по стандартите на БФС и УЕФА. На всички ни е ясно обаче, че това коства пари, освен това доста пари. Тези пари са от българския поданик и от  гражданите на Пловдив. Припомням, че значими за града ни не са единствено футболните игрища. Има доста други спортове, които се нуждаят от нова база и финансиране. Отделно, имаме и много амбициозна капиталова стратегия за града, която сме си сложили за цел в мандата да я свършим - това са инфраструктурни  проекти, детски градини. Не мога да не отбележа и обстоятелството, че се нуждаем най-малко от 4 детски градини, с цел да задоволим потребностите на града ни. Казвам това, с цел да подчертая, че стадионите са значими, само че не са най-важното нещо в Пловдив към сегашния миг. В този смисъл и съгласно целите на Общината не мога да се наемам с съответен период. 

Но вие имате воля в бъдеще, даже и да не доближат обезпечените пари, да ги набавите, с цел да завършите изцяло стадиона, допускам?

- Нашата упоритост е да създадем тъкмо това. Мислили сме с кмета Здравко Димитров по какъв начин да стане цялостното довеждане докрай и дофинансиране. Наясно сме, че това може да стане благодарение на клуба, благодарение на почитателите.

Бъдещият концесионер в лицето на клуба може да го довърши със свои средства, а ние да го предоставим за по-дълъг интервал, с цел да е ликвидна инвестицията му. 

Предполагам, че с изменението на закона концесиите към този момент не са на мода, това може да стане с отдаване чартърен по закона за спорта. Как ще действате в тази ситуация с Колежа?

- Да, стадионът е значимо да бъде приключен. После ще мислим формата за отдаване чартърен или по различен легален метод. Моите отговорности са да приключим строителството. След това ще се водят диалози под каква форма ще се отдава стадионът. Ясно е да се знае, че в последна сметка, този стадион е общински. Това е инфраструктура, която Общината я строи, в това число със лични средства - средствата на пловдивчани, и е редно те да могат да употребяват тази база по някакъв метод.

И въпреки всичко наясно ли сте по какъв начин ще отдавате стадиона на претендентите?

- Трябва да се намерения стратегически по какъв начин тъкмо ще бъде отдадено това скъпо оборудване. То би трябвало да работи, с цел да нямаме още един Колодрум. Първо да бъде наситено със събития, защото е ясно, че с два мача месечно няма по какъв начин да стане. Така няма да може да си платят дори тока. Това е извънредно комплициран проблем, който ще бъде решаван от Общинския съвет и от кмета Здравко Димитров. Ясно е, че базата ще бъде дадена на претендентите с прецизен и явен контракт за поддържането и. В това две отзиви няма.  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР